“Antibiotica verkeerd voorgeschreven aan gehospitaliseerde kinderen”

“Bijna een derde van alle antibiotica die wereldwijd aan gehospitaliseerde kinderen worden voorgeschreven, was bedoeld om potentiële infecties te voorkomen in plaats van om ziekten te behandelen. Dit blijkt uit de resultaten van een wereldwijd onderzoek dat in het Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society is gepubliceerd. Een groot deel van dit preventieve of profylactische voorschrijven had ook betrekking op breedspectrum antibiotica of combinaties van antibiotica. Ook werd voor langere tijd verstrekt, hetgeen de ontwikkeling van antibiotica-resistente bacteriën en geneesmiddelen resistente infecties kan versnellen.

“Dit patroon en de hoge mate van profylactisch voorschrijven wijst op een duidelijk overmatig gebruik van antibiotica”, aldus studieauteur Markus Hufnagel, DTM&H, van de Universiteit van Freiburg in Duitsland. “Hopelijk, zullen onze onderzoeksresultaten helpen om voorlichting onder gezondheidsberoeps over het aangewezen voorschrijven van antibiotica in kinderen op te heffen,” bovengenoemde Hufnagel.

Het onderzoek biedt een momentopname van antibioticavoorschriften voor 6.818 kinderen die gedurende één dag in 2012 in 226 kinderziekenhuizen in 41 landen, waaronder vier ziekenhuizen in de Verenigde Staten, werden opgenomen. Er waren in totaal 11.899 voorschrijvingen voor antibiotica, en 28.6 percent hiervan was voor profylactisch gebruik, zo vonden de onderzoekers. Onder gehospitaliseerde kinderen die minstens één antibioticumrecept ontvingen, werd bij 32.9 percenten (2.242 kinderen) een antibioticum voorgeschreven om eerder een potentiële besmetting te verhinderen dan een huidige te behandelen.

Bron: Infection Control Today

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed